Over lederen handschoenen

Over lederen handschoenen

Dents heeft een onderscheidend erfgoed als het gaat om de productie van de meest verfijnde lederen handschoenen, en hier komt veel meer bij kijken dan u denkt, of we nu een paar schiethandschoenen of een paar peccary autohandschoenen maken.

Wat komt er dan allemaal precies kijken bij het maken van Dents lederen handschoenen?

LEDER

Het leder dat door Dents wordt gebruikt voor haar handschoenen is een bijproduct van de voedsel-, wol, en zuivelsector. Het is een volledig duurzame hulpbron.

Leer is een natuurproduct met speciale eigenschappen, waardoor het zo comfortabel zit en zo sterk en flexibel is. Omdat het een natuurproduct is, met haar eigen unieke variaties, kleurnuances en kenmerken, heeft ieder stuk haar eigen individuele karakteristieken en natuurlijke schoonheid.

Samen met de ontwerpers van Dents selecteren de lederinkopers van Dents alleen de beste ledersoorten en materialen voor hun handschoenen.

Pekarileer

Het meest zeldzame en luxueuze handschoenleer ter wereld, afkomstig van wilde varkens uit Zuid-Amerika. Dents is één van de weinige vervaardigers van handschoenen in de wereld die nog steeds gebruik maakt van dit bijzondere leer. De belangrijkste reden is dat alleen een geoefende handschoenknipper met unieke vaardigheden het kan knippen. Het is ook een lastig soort leder om te naaien, daarom moet het met de hand genaaid worden door iemand die over uitstekende vaardigheden beschikt.

Pekarileer is erg slijtvast en pekarileren handschoenen zijn in steeds minder winkels te vinden vanwege de zeldzaamheid en de exclusiviteit van het leer.

Haarschaapsleer

Het is algemeen bekend dat het beste leer voor handschoenen cabrettaleer van haarschapen is.

Dit leer van uitstekende kwaliteit is voornamelijk afkomstig uit Ethiopië en Nigeria. Het is enorm streng en heeft het belangrijkste voordeel van natuurlijke elasticiteit, dat er voor zorgt dat de handschoen netjes past.

Het schaap dat voorziet in het leer beschikt over haar, niet over wol, vandaar ook de naam. Als gevolg hiervan is haar leer ideaal voor het maken van verfijnde handschoenen. Haarschaapsleer is fijner en minder lijvig dan andere soorten leren. De belangrijkste voordelen zijn de zachtheid bij aanraking, de soepelheid, de kracht en het langdurige comfort.

Haarschaapsleer is heel duurzaam en is bijzonder geschikt voor de vervaardiging van handschoenen voor bij een jurk.

Hertenleer

Het fijnste hertenleer komt uit Noord-Amerika, waar Dents haar hertenleer  koopt. Hertenleer heeft, net als schaapsleer, het voordeel dat het enorm sterk en elastisch is, maar heeft een wat robuustere uitstraling met meer nerven op het oppervlak dan haarschaapsleer. Het is het meest populair bij heren handschoenen en enkele damesstijlen van weekendhandschoenen. Het is erg slijtvast en zwaarder in gewicht dan haarschaapsleer.

Schaapshuid en prematuur geboren lamshuid

De fijnste lamshuid komt uit Nieuw-Zeeland en wordt meestal prematuur geboren lamshuid genoemd. Het wordt alleen gebruikt voor de meet exclusieve handschoenen van lamshuid.

Schaaphuidleer wordt vaak ook shearling genoemd. Het wordt veel gebruikt voor informele en landelijke handschoenen. Ze zitten lekker warm als het koud is, en hebben hun eigen natuurlijke voering van de wol van het schaap. Het leer is zwaarder en steviger dan prematuur geboren lamshuid.

Handschoenen van lamshuid en schaapshuid zitten normaal gesprokken wat losser dan andere soorten leren handschoenen, en worden meestal gedragen met informele of landelijke kleding.

Koeienhuid

De wat lager geprijsde handschoenen worden meestal vervaardigd uit leer van koeienhuid.  Dit leer wordt over het algemeen als te dik en lijvig beschouwd voor het leeuwendeel van de handschoenstijlen, in het bijzonder de fijnere handschoenen voor bij een jurk. Het kan echter gebruikt worden voor enkele informele handschoenstijlen.

Goatskin

Wordt in enkele gevallen gebruikt voor handschoenen, het is slijtvast maar grover dan andere leersoorten. Dit wordt normaal gesproken gebruikt voor goedkopere handschoenen.

VOERINGEN

Veel van de handschoenvoeringen van Dent, in het bijzonder die van kasjmier, zijde en wol, worden volledig los van de handschoen gemaakt voordat ze in het leren handschoenomhulsel worden verwerkt, om er voor te zorgen dat ze perfect passen. Hoewel dit een wat duurder proces is, zorgt het voor een beter passende handschoen. Het is één van de vele redenen waarom Dents handschoenen als bijzonder worden beschouwd.

De populairste handschoenvoeringen zijn:

Kasjmier

Deze luxe, natuurlijke vezel is enorm zacht en is wordt speciaal voor Dents handschoenen gebreid, met behulp van de fijnste kasjmiergaren. Het is warm, licht in gewicht en uiterst comfortabel om te dragen. Het voelt op luxueuze wijze zacht aan de hand. Kasjmiergaren komt van het haar van berggeiten, wiens vacht het voor ze mogelijk maakt te overleven in de extreme weeromstandigheden waaraan ze worden blootgesteld. Oorspronkelijk werden alleen inheemse geiten voor kasjmier gebruikt, maar tegenwoordig wordt het vooral geproduceerd in China en Mongolië.

Zijde

Dents gebruikt zijde aan Milaan die speciaal voor haar meest verfijnde handschoenen wordt gebreid. De voeringen zijn beschikbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren. Het breiproces zorgt er voor dat de zijde niet vreemd gaat zitten als het in aanraking komt met een scherp voorwerp zoals een ring. Zijde is warm in de winter en koel in de zomer, en heeft een ongeëvenaarde zachtheid bovenop de huid, een echt gevoel van luxe.

Zijdevoeringen worden gebruikt in zowel dames als heren handschoenen, maar zijn het populairst bij de dames.

Wol

Algemeen bekend om de natuurlijke warmte en het comfort. Daarnaast heeft het een natuurlijke elasticiteit waardoor het perfect zit. Iedere voering wordt speciaal gebreid om in een Dents handschoen te passen.

Gemzenleer

Enkele handschoenen (met name voor heren) zijn gemaakt met een voering van gemzenleer die zorgt voor warmte en comfort. Dents is misschien wel de enige producent ter wereld die nog steeds deze zeer dure en bijzondere voering gebruikt. Gemzenleer kwam oorspornkelijk van de gems, maar vandaag de dag is het met name afkomstig uit lamshuid.

Er worden veel andere soorten voeringen gebruikt door Dents, waaronder mengsels van wol en acrylaten – er zijn er in feite bijna te veel om op te noemen. Ze zijn in het bijzonder gekozen omdat ze mooi om de vingers vallen en kunnen worden uitgerekt, om te zorgen voor een zo goed en comfortabel mogelijke pasvorm.

STEKEN DOOR DE JAREN HEEN

De meeste populaire soorten naaisteken voor lederen handschoenen die vandaag de dag worden gebruikt zijn:

Inseam

Wordt voornamelijk gebruikt voor dames handschoenen, maar soms ook voor heren handschoenen.

Met de hand gestikt

Meest populair bij heren handschoenen en ook enkele stijlen voor dames. Het kan tot 8 uur duren voor één paar met de hand gestikte handschoenen gereed is.

Whip gestikt

Deze stiksels worden ook wel brosser genoemd. Het is een chique stiksel dat slechts af en toe gebruikt wordt, en dan vooral voor dames handschoenen.

Prix seam

Met name gebruikt voor heren handschoenen.

ENKELE HANDSCHOENTERMEN

Points

Points zijn de drie lijnen, of soms één enkele lijn, decoratieve stiksels aan de achterzijde van de handschoen.

Fourchettes

Dit zijn de schotten binnen bij de vingers bij sommige handschoenstijlen.

Grills

Deze diamantgevormde stukken leer, alleen te vinden bij de duurste met de hand genaaide handschoenen, worden ingenaaid bij de oorsprong van de vingers, waar ze vast worden gemaakt aan de hand van de handschoen om de pasvorm te verbeteren.

Knooplengte

De maat in inches van de basis van de handschoenduim tot de manchet van de handschoen.

Draagriem en roller

De draagriem wordt gebruikt om aan te passen hoe dicht de handschoen bij de pols omsluit. Hiervan wordt voornamelijk gebruik gemaakt bij heren handschoenen.

Opening

De ‘V’-vormige uitsnijding van de handsschoenen, die zich soms aan de achterzijde van de handschoen bevindt, maar vaker nog bij de palm. Dit zorgt er voor dat de handschoen comfortabeler zit bij de pols.
Dents of England creëert sedert 1777 's werelds fijnste handgemaakte lederen handschoenen. Vandaag de dag worden de beste tradities van dit eerbiedwaardige ambacht gecombineerd met eigentijdse vormgeving en luxe leer voor stijlvolle accessoires, inclusief handschoenen, portemonnees en riemen.
© Dents | Sitedesign en -host: www.dsd-marketing.com